info@colas-abogados.com
+34 966 868 492

Single Blog Title

This is a single blog caption

SKATTEUPPDATERINGAR I VALENCIANSKA GEMENSKAPEN SKATT PÅ ARV OCH GÅVOR

(Träder i kraft den 24 november 2023, men gäller för situationer som uppstått från och med den 28 maj 2023)

Ändringar för handlingar mellan levande (gåvor):

  • Följande uppdateringar har fastställts:

Angående tillämpningen av avdrag för släktskap upp till 100 000 euro (eller 156 000 euro i fall av mottagare som är ättlingar under 21 år)

Införandet av avdraget för gåvor mellan makar, där det tidigare inte var tillämpligt.

Kravet på att mottagaren (den som tar emot gåvan) skulle ha haft en förhandsförmögenhet (innan gåvan) på högst 600 000 euro, för att kunna tillämpa avdraget för släktskap upp till 100 000 euro (eller 156 000 i fall av ättlingar under 21 år), tas bort. Därför kan avdraget för släktskap tillämpas oavsett mottagarens förhandsförmögenhet.

I direkta gåvor från mor- och farföräldrar till barnbarn eller från barnbarn till mor- och farföräldrar, tas kravet bort som krävde att barnets förälder och mor- eller farförälderns barn skulle ha avlidit innan gåvan för att avdraget för släktskap skulle kunna tillämpas. Därför kan avdraget för släktskap tillämpas i direkta gåvor från mor- och farföräldrar till barnbarn eller från barnbarn till mor- och farföräldrar även om föräldrarna lever.

De tre situationerna där avdraget för kedjetransmissioner inte kunde tillämpas tas bort:

När nuvarande givaren tidigare hade rätt till avdraget vid förvärv av tillgångar med motsvarande värde till de som nu ges bort, i en gåva som gjorts under de 10 år som föregick den nuvarande gåvan.

När mottagaren (som nu tar emot gåvan) hade gjort en gåva till någon annan än den nuvarande givaren, av tillgångar med motsvarande värde till de som nu tas emot, inom de 10 år som föregick, och avdraget hade varit tillämpligt.

När nuvarande givaren hade förvärvat de tillgångar som nu ges bort, eller andra med motsvarande värde, genom arv under de 10 år som föregick den nuvarande gåvan, som ett resultat av det rena och enkla avståendet från nuvarande mottagare, och hade haft rätt till tillämpningen av avdraget för släktskap i händelse av arv.

I alla dessa fall där avdraget för släktskap inte var tillämpligt, kommer det att vara tillämpligt för gåvor från och med den 28 maj 2023. Därför behöver man inte vara orolig för tidigare mottagna eller gjorda arv eller gåvor.

Angående tillämpningen av avdrag för mottagarens funktionsnedsättning

I fall av mottagare med fysisk eller sensorisk funktionsnedsättning på 33 % eller högre, kommer ett avdrag på 120 000 euro också att gälla för gåvor mellan makar, till vilka det tidigare inte var tillämpligt.

I fall av gåvor mellan mor- och farföräldrar och barnbarn, tas kravet bort att barnets förälder och mor- eller farförälderns barn skulle ha avlidit innan gåvan för att avdraget för funktionsnedsättning skulle kunna tillämpas. Därför kan avdraget för funktionsnedsättning tillämpas i direkta gåvor från mor- och farföräldrar till barnbarn eller från barnbarn till mor- och farföräldrar även om föräldrarna lever.

Angående tillämpningen av bonusar på den slutliga skattesumman till förmån för mottagaren (den som tar emot)

En bonus på 99 % införs åter, som nu kommer att gälla för mottagare som är maka/make, föräldrar, adoptivföräldrar, barn, adoptivbarn, mor- eller farföräldrar eller barnbarn till givaren. För tillämpningen av denna bonus krävs att gåvan görs i ett offentligt dokument (vanligtvis en offentlig handling) eller formaliseras på så sätt inom skattedeklarationsperioden (en månad från datum till datum). Dessutom, när det som doneras är pengar, insättningar eller liknande, måste ursprunget till de donerade pengarna motiveras i handlingen, liksom medlen genom vilka donationen görs (kontant, överföring, etc.). Därför går man från att inte ha någon bonus till att betala 1 % av den slutliga skattesumman.

En bonus på 99 % införs för mottagare som har en fysisk eller sensorisk funktionsnedsättning på minst 65 %, eller som har en psykisk funktionsnedsättning på minst 33 %. Därför går man från att inte ha någon bonus till att betala 1 % av den slutliga skattesumman. Denna bonus kräver inte att gåvan görs eller formaliseras i ett offentligt dokument, och är tillämplig på mottagaren oavsett deras relation till givaren, även om det inte finns något släktskap. I händelse av släktskap är denna bonus oförenlig med den tidigare bonusen för släktskap; antingen den ena eller den andra skulle tillämpas.

En viktig punkt är att bonusar på kvot tillämpas på värdet av frivilligt deklarerade tillgångar och rättigheter, antingen inom skattedeklarationsperioden eller utanför den, men utan att ha fått ett tidigare krav från förvaltningen. I händelse av en odeklarerad gåva som upptäcks av förvaltningen, skulle bonusarna inte vara tillämpliga.

Ändringar för handlingar mortis causa (arv): Följande uppdateringar har fastställts:

Bonusen på den slutliga skattekvoten för arvingar/legatarer som är ättlingar och adopterade barn under 21 år ökar från 75 % till 99 %. Därför kommer de endast att betala 1 % av den slutliga kvoten.

Bonusen på den slutliga skattekvoten för arvingar/legatarer som är ättlingar och adopterade från 21 år, stigande och adoptivföräldrar, och makar, ökar från 50 % till 99 %. Därför kommer de endast att betala 1 % av den slutliga kvoten.

Bonusen på den slutliga skattekvoten för arvingar/legatarer som är personer med fysisk eller sensorisk funktionsnedsättning på minst 65 %, eller som har en psykisk funktionsnedsättning på minst 33 %, ökar från 75 % till 99 %. Därför kommer de endast att betala 1 % av den slutliga kvoten.

En viktig punkt är att bonusar på kvot tillämpas på värdet av frivilligt deklarerade tillgångar och rättigheter, antingen inom skattedeklarationsperioden eller utanför den, men utan att ha fått ett tidigare krav från förvaltningen. I händelse av ett odeklarerat arv som upptäcks av förvaltningen, skulle bonusarna inte vara tillämpliga.

Övergångssituationer: Arv (dödsfall) eller gåvor som redan orsakats från och med den 28 maj 2023 och fram till den 23 november 2023. Följande fall kan inträffa:

Arv från dödsfall som inträffar från och med den 28 maj 2023 och fram till den 23 november 2023. Om skatten redan har reglerats kan dess rättelse begäras och, vid tillämpligt fall, återbetalning av det belopp som betalats för mycket på grund av tillämpningen av de nya skattefördelarna. Om skatten ännu inte har reglerats kan den presenteras med tillämpning av de nya skattefördelarna.

Gåvor som gjorts från och med den 28 maj 2023 och fram till den 23 november 2023. I gåvor där skatten har reglerats kan dess rättelse begäras och, vid tillämpligt fall, återbetalning av det belopp som betalats för mycket på grund av tillämpningen av de nya skattefördelarna. I fall av gåvor som ännu inte har reglerats, kan de likvideras med tillämpning av de nya skattefördelarna. Dock, för att tillämpa bonusarna på 99 %, och i brist på lagstiftning, skulle de endast kunna tillämpas på gåvor som görs i ett offentligt dokument eller som formaliseras i ett offentligt dokument inom en maximal period av en månad från orsaken. Detta kan vara relevant, särskilt i fall av pengagåvor: om gåvan gjordes för mer än en månad sedan och inte hade deklarerats, skulle det inte vara möjligt att tillämpa bonusarna på kvoten på 99 %, men avdragen på beskattningsunderlaget skulle fortfarande tillämpas.